Muscat of Alexandria (Aleksandrianmuskaatti) on yksi maailman vanhimmista ja arvostetuimmista valkoisista rypälelajikkeista. Sen aromiprofiili on erityisen tunnusomainen: tuoksusta löytyy runsaita kukkaisia vivahteita, tuoreita muskottirypäleitä, trooppisia hedelmiä kuten hunajamelonia sekä vivahteita appelsiininkukasta ja mausteisuutta. Maku on hedelmäinen, miellyttävän makea, usein hieman muskatimainen ja raikkaan hapokas.
Tätä lajiketta viljellään laajasti lämpimillä alueilla, kuten Espanjassa (erityisesti Malagassa), Italiassa (Sisilassa ja Sardiniassa), Kreikassa sekä Pohjois-Afrikassa ja Etelä-Afrikassa. Myös Australiassa ja Chilessä sitä käytetään useisiin viinityyleihin.
Tyypillisimmät Muscat of Alexandria -viinit ovat makeita jälkiruokaviinejä tai väkevöityjä viinejä, mutta lajikkeesta tuotetaan myös kuivia, aromikkaita valkoviinejä sekä kevyitä, puolikuivia tyylejä.
Ruokasuosituksina makeat ja väkevöidyt Muscat-viinit ovat erinomainen pari hedelmäisille ja kermakakkuille sekä jälkiruoille, joissa on appelsiinia tai mantelia. Kuivat versiot sopivat hyvin aromaattisille kasvisruoille, mausteisille aasialaisille ruoille ja kevyille kalaruoille.