Pinot Noir on yksi maailman arvostetuimmista ja haastavimmista viinirypälelajikkeista, jonka eleganssi ja monimuotoisuus tunnetaan erityisesti viinin ystävien keskuudessa. Sen aromiprofiilia hallitsevat punaiset marjat, kuten kirsikka, mansikka ja vadelma, joita täydentävät usein vivahteet mausteista, kuten neilikkaa ja hentoa vaniljaa sekä maanläheisiä sävyjä, kuten sienet tai kostea metsämaa. Maussa Pinot Noir on keskitäyteläinen, hapokas ja hienostunut, tanniinit ovat yleensä melko pehmeät ja jälkimaku pitkä sekä harmoninen.
Tämä rypäle menestyy erityisesti viileämmillä kasvualueilla. Tärkeimpiä viljelyalueita ovat Burgundi Ranskassa, Oregon ja Kalifornian pohjoisrannikko Yhdysvalloissa sekä Uuden-Seelannin South Island. Pinot Noir -viinejä valmistetaan sekä punaisina että kuohuviineinä, kuten Champagne.
Tyypillisiä viinityylejä ovat raikkaat, hedelmäiset nuoret viinit sekä ikääntyessä monikerroksisemmat ja moniulotteisemmat versiot. Ruoan kanssa Pinot Noir sopii mainiosti vaalean lihan, kuten kanan tai kalkkunan, hienojen kasvisruokien sekä lohen ja muiden rasvaisempien kalojen seuraksi.