Punainen rypälelajike

Madrasa on harvinainen ja ainutlaatuinen rypälelajike, joka on erityisen tunnettu Azerbaidžanissa sekä Keski-Aasian viinialueilla. Tämän lajikkeen viinit hurmaavat syvän rubiinisella värillään ja korostuneella aromiprofiililla, jossa punaiset ja mustat marjat, kuten kirsikka, granaattiomena ja karhunvatukka, ovat pääroolissa. Makuprofiilissa Madrasa-viinit ovat täyteläisiä, maltillisen tanniinisia ja niiden hapokkuus on miellyttävän raikas. Tyypillisesti viinissä voi havaita myös mausteisia ja kukkaisia vivahteita, etenkin violettia sekä hienovaraista yrttisyyttä.

Madrasa-lajiketta viljellään pääasiassa Azerbaidžanissa, erityisesti Ganjan ja Samuxin alueilla. Lisäksi sitä esiintyy paikoin Georgiassa ja Uzbekistanissa. Tyyliltään Madrasa-rypäleestä tehdään enimmäkseen kuivia punaviinejä, mutta siitä tuotetaan myös puolikuivia ja puolimakeita versioita. Osa viineistä kypsyy tammitynnyreissä, jolloin niihin kehittyy pyöreämpi rakenne ja paahteisia aromeja.

Suositeltuja ruokapareja ovat esimerkiksi grillatut lammas- ja naudanliharuoat, voimakkaat juustot sekä paahdetut vihannekset. Myös mausteiset kaukasialaiset ja keski-aasialaiset ruoat korostavat Madrasan monipuolista makumaailmaa.

Rypälelajikkeen Madrasa tärkeimmät alueet

Alueita ei löydy rypäleelle Madrasa.