Punainen rypälelajike

Mourvèdre on tumma ja monimuotoinen punaviinirypäle, joka tunnetaan runsaan täyteläisestä aromiprofiilistaan. Sen viinit tarjoavat tyypillisesti tummia marjoja, kuten mustaherukkaa ja karhunvatukkaa, sekä mausteisia, maanläheisiä ja joskus hieman lihamaisia sävyjä. Suussa Mourvèdre-viinit ovat voimakkaita, tanniinisia ja hapokkaita, tarjoten pitkän ja rakenteikkaan jälkimaun.

Mourvèdre on tärkeä erityisesti Etelä-Ranskan Provencen ja Rhônen alueilla, joissa sitä käytetään sekä yksinään että sekoituksissa – tunnetuin esimerkki lienee Châteauneuf-du-Pape. Lisäksi sitä viljellään Espanjassa nimellä Monastrell ja tietyissä uuden maailman viinialueilla, kuten Kaliforniassa sekä Australiassa.

Tyypillisesti Mourvèdre-viinejä valmistetaan täyteläisinä ja tanniinisina, jolloin ne soveltuvat hyvin ikääntymiseen. Rypälettä käytetään myös roséviineissä, etenkin Provencessa, sekä GSM-sekoituksissa (Grenache-Syrah-Mourvèdre).

Ruokasuosituksina Mourvèdre-viinit täydentävät hyvin voimakkaanmakuisia ruokia, kuten grillattua lihaa, lampaankyljyksiä, riistaa, pataruokia sekä maustettuja kypsiä juustoja. Näin rypäleen monimuotoisuus pääsee parhaimmilleen.

Rypälelajikkeen M?dr?s? tärkeimmät alueet

Alueita ei löydy rypäleelle M?dr?s?.