Valkoinen lajike

Krkosija on harvinainen, pääasiassa Pohjois-Makedoniassa viljeltävä valkoviinirypälelajike, joka tunnetaan raikkaasta ja persoonallisesta profiilistaan. Tuottamansa viinit ovat usein väriltään vaaleankeltaisia, ja niiden aromimaailmassa korostuvat vihreän omenan, päärynän sekä sitrushedelmien vivahteet, joita täydentävät hentojen yrttien ja valkoisten kukkien tuoksut. Maussa korostuu hyvä hapokkuus, kypsä hedelmäisyys sekä elegantti mineraalisuus, joka tekee viineistä puhtaita, raikkaita ja tasapainoisia.

Krkosijaa viljellään erityisesti Vardarin laakson ja Tikvešin alueilla, jossa ilmasto sekä maaperä tarjoavat sille ihanteelliset kasvuolosuhteet. Rypäleestä valmistetaan pääasiallisesti kuivia ja puolikuivia valkoviinejä, mutta myös aromaattisia, kevyitä sekoiteviinejä esiintyy.

Krkosija-viinit ovat monipuolisia ruokaviinejä. Ne sopivat loistavasti yhteen tuoreiden merenelävien, grillatun kanan, salaattien sekä pehmeiden juustojen, kuten brien, kanssa. Lisäksi raikas hapokkuus leikkaa hyvin runsaita ruokia, kuten kermaisia kasvispastoja tai risottoa.

Rypälelajikkeen Krkosija tärkeimmät alueet

Alueita ei löydy rypäleelle Krkosija.