Punainen rypälelajike

Blatina on harvinainen, pääasiassa Bosniassa ja Hertsegovinassa viljeltävä punainen rypälelajike, joka tunnetaan erityisesti sen syvistä, intensiivisistä makuprofiileista. Blatina-viineissä esiintyy usein kypsien tummahedelmäisten aromien lisäksi myös kirsikan, karhunvatukan ja luumun vivahteita, joita tukevat hennot mausteiset ja maanläheiset sävyt. Näissä viineissä on tyylillisesti keskitäyteläinen tai täyteläinen runko, pehmeät tanniinit sekä raikas hapokkuus, mikä tekee niistä tasapainoisia ja eleganssia ilmentäviä.

Tärkeimmät viljelyalueet sijaitsevat Herzegovinan laaksoissa, erityisesti Mostarin ja Čitlukin ympärillä. Blatina-viini valmistetaan tyypillisesti punaviininä, mutta siitä voidaan tuottaa myös tummanpunaisia, konsentroituneita viinejä, jotka soveltuvat maltilliseen kypsytykseen.

Blatina on erinomainen ruokaviini. Se sopii erityisesti grillattujen lihan, lampaan, mausteisten makkaroiden sekä alueellisten lihapatojen seuraksi. Myös kypsät juustot ja tuhdimmat kasvisruoat, kuten munakoiso- ja papupohjaiset annokset, yhdistyvät kauniisti Blatinan harmoniseen makumaailmaan.

Rypälelajikkeen Blatina tärkeimmät alueet

Alueita ei löydy rypäleelle Blatina.

Blatina-pohjaiset viinit

Huippu

Hertsegovina - Mostarsko-viinialue - 2015

Vilinka - 2015
Pullo (75 cl)