Ravat on harvinainen viiniköynnöslajike, joka tunnetaan erityisesti Ranskasta, mutta sitä viljellään pienimuotoisesti myös muissa Euroopan maissa. Aromiprofiililtaan Ravat-viinit ovat kukkaisia ja hedelmäisiä; niissä korostuvat usein valkoiset kukat, kuten selja ja akaasia, sekä keltainen hedelmäisyys – persikkaa, omenaa ja päärynää esiintyy tyypillisesti tuoksussa ja maussa. Maussa on usein raikasta hapokkuutta sekä miellyttävä, hieman hunajainen loppuvivahde.
Ravat-lajiketta kasvatetaan erityisesti Bourgognen sekä Auvergnen alueilla, missä siitä valmistetaan sekä kuivaa että puolimakeaa valkoviiniä. Tyypillisesti Ravat-viinit ovat kevyitä tai keskitäyteläisiä ja niiden tuoreus sekä aromaattisuus tekevät niistä monipuolisia ruokaviinejä. Joissain tapauksissa siitä valmistetaan myös vivahteikkaita jälkiruokaviinejä, joissa korostuu rypäleen luonnollinen makeus.
Ravat-viinit sopivat hyvin kevyiden kala- ja äyriäisruokien, salaattien sekä pehmeiden vuohenjuustojen kanssa. Puolimakeat versiot muodostavat oivallisen parin esimerkiksi itämaisten ruokien tai hedelmäisten jälkiruokien kanssa.
Ranska
──── 🍷 ────
👉 Tai tutustu sovellukseen tarkemmin
Viniou – viinivarastosi hallinta yksinkertaistettuna