Vardea on ainutlaatuinen viinirypälelajike, joka on peräisin Kreikan Zakynthoksen saarelta. Rypäleen viinit ovat usein keskivahvoja ja niissä on raikas hapokkuus sekä monipuolinen aromimaailma. Tyypillisesti Vardea-viinit sisältävät sitrushedelmien, vihreän omenan sekä lempeiden kukkaisten vivahteiden aromeja. Maku on eloisa ja mineraalinen, ja siinä voi aistia myös yrttejä ja kevyttä mantelisuutta.
Vardea-lajiketta viljellään pääasiassa Zakynthoksella, erityisesti saaren länsiosien kalkkipitoisilla rinteillä. Viinit valmistetaan useimmiten kuivin menetelmin, mutta siitä tehdään satunnaisesti myös hieman tammitettuja ja elinvoimaisia valkoviinejä.
Vardea-viinit sopivat erinomaisesti monipuolisiin ruokaelämyksiin. Kokeile niitä tuoreiden merenelävien, kuten grillatun kalan tai äyriäisriskoton, kanssa. Kevyet kasvisruoat, sitruunalla maustetut salaatit sekä perinteiset kreikkalaiset alkupalat täydentävät viinin raikkautta. Myös mietojen juustojen kanssa Vardea toimii hienosti, korostaen sekä ruoan että viinin puhtaita aromeja.