Dafni on kreikkalainen, erityisesti Kreetalla viljelty valkoinen rypälelajike, joka tunnetaan uniikista aromiprofiilistaan. Dafnin viineissä on tunnistettavia aromaattisia vivahteita, kuten tuoretta laakerinlehteä, sitrushedelmiä, timjamia ja yrttisiä sävyjä. Maultaan viinit ovat raikkaita ja eloisan hapokkaita, keskivartaloltaan kevyitä tai keskitäyteläisiä. Lajikkeen omaleimainen luonne korostaa myös mineraalisuutta ja jälkimaussa voi usein aistia hienovaraista suolaisuuden tunnetta.
Pääasiallinen viljelyalue on Kreetan saari, erityisesti Heraklionin ja Lasithin viinialueet, joissa rypäle viihtyy kalkkikivipitoisissa maaperissä ja Välimeren ilmastossa. Dafnista valmistetaan tyypillisesti kuivia valkoviinejä, jotka säilyttävät arominsa ja rakenteensa nuorena nautittuna. Erikoisempina versioina saattaa esiintyä tynnyrikypsytettyjä viinejä, jotka tuovat esiin lisää kerroksellisuutta ja mausteisuutta.
Ruokasuosituksina Dafni sopii erityisesti tuoreiden äyriäisten, paistetun kalan, salaattien, vuohenjuuston ja yrttimaustettujen kasvisruokien kanssa. Viinin yrttiset vivahteet täydentävät Välimeren keittiön makuja erinomaisesti.