Cabernet Jura on sveitsiläinen rypälelajike, joka tunnetaan erityisesti kylmien ilmastojen kestokyvystään ja taudinkestävyydestään. Aromiprofiilissa korostuvat kypsät punaiset marjat, kuten kirsikka ja karhunvatukka, sekä hienovaraiset mustaherukan ja vadelman sävyt. Tyypillisesti viinistä löytyy myös pippurisia ja yrttisiä piirteitä, joskus kevyitä vegetaalisia vivahteita sekä vivahdus tummaa suklaata tai savua.
Tärkeimmät viljelyalueet sijaitsevat Sveitsissä, erityisesti Aargau’n ja Thurgau’n kantoneissa, mutta lajiketta esiintyy jonkin verran myös Saksassa ja Itävallassa - sekä kokeilevasti Pohjois-Euroopassa.
Cabernet Jura -viinit valmistetaan yleensä punaviineiksi, jotka ovat keskivartaloisia, pehmeästi tanniinisia ja eloisan hapokkaita. Niitä tuotetaan myös rosé-viineinä, joissa marjaisuus ja raikkaus korostuvat. Usein viinit nautitaan nuorena, mutta laadukkaimmat kestävät myös lyhyttä ikäännytystä.
Viinin pariksi sopivat erinomaisesti grillattu siipikarja, lammas, kevyehköt riistaruoat ja puolipehmeät juustot. Myös yrttiset kasvisruoat ja esimerkiksi sienirisotto nostavat viinin aromit hyvin esiin.
Belgia
Sveitsi
──── 🍷 ────
👉 Tai tutustu sovellukseen tarkemmin
Viniou – viinivarastosi hallinta yksinkertaistettuna